Priveden bivši pomoćnik ministrice kulture: S pajdašima državu oštetio za više od milijun eura

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) hrvatska je policija danas privela bivšeg pomoćnika ministrice kulture te bivšeg dekana i profesora Geodetskog fakulteta u Zagrebu zbog sumnje na zlouporabu europskih fondova. Prema procjenama EPPO-a, država i EU oštećeni su za više od milijun eura.

Priveden bivši pomoćnik ministrice kulture: S pajdašima državu oštetio za više od milijun eura Sanjin Strukić / Pixsell
2. 5. 2024

Kako prenose hrvatski mediji, Davor Trupković, bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Među privedenima je i profesor na ovom fakultetu Boško Pribičević.

EPPO je danas priopćio da je protiv sve trojice donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Hrvatska policija je po nalogu EPPO-a već provela istragu sredinom veljače u Ministarstvu kulture i medija zbog sumnje u zlouporabu europskih sredstava u trodimenzionalnom snimanju kulturne baštine oštećene u potresu u Zagrebu koju je proveo tadašnji ministar kulture opovrgnuo je da je Geodetskom fakultetu ovo snimanje nakon potresa preplaćeno te da nisu nadzirali radove. Naglasila je i da je snimanje plaćeno hrvatskim, a ne europskim sredstvima, a danas je priopćio da je Trupković zlorabio svoj položaj voditelja tima za pregled objekata oštećenih u potresu. S tadašnjim dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio je da se fakultet uključi u procjenu štete na kulturnoj baštini uz novčanu nagradu i druge darove za koje će angažirati vanjsku tvrtku.

Tvrtku koju je angažirao fakultet kontrolirali su dekan i profesor, navodi EPPO. Osim toga, postoji osnovana sumnja da je fakultet u dogovoru s ministrovim pomoćnikom dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od tržišne. Istraga je pokazala i da je ministrov pomoćnik bez odgovarajućeg nadzora odobravao izvješća o obavljenom radu koje je u ime fakulteta podnosio dekan.

Ministarstvo kulture isplatilo je Geodetskom fakultetu preko 2,5 milijuna eura na temelju tri takva ovjerena izvješća. Od tog iznosa oko 800.000 eura trebao je uplatiti fond solidarnosti EU, ali je zbog nepostojanja odgovarajuće procedure javne nabave taj iznos prebačen u hrvatski državni proračun, pokazalo se da su dio iskoristili dekan i profesor od toga novca za vlastitu imovinsku korist koja je iznosila najmanje 384.000 eura. Pomoćniku ministra je u više navrata kao mito dat iznos od najmanje 39.000 eura i Apple Watch vrijedan oko 370 eura, priopćili su danas iz EPPO-a, osumnjičenici su oštetili državni proračun Hrvatske za više od milijun eura. Zbog loše izvedenih radova nastalo je više od 31.000 eura dodatnih troškova. Time su, osim državnog proračuna Hrvatske, oštetili i EU fond solidarnosti.